Turistkørsel

|23.08.2019

Dansk PersonTransport efterlyser mere kontrol med udenlandske busser

Dansk PersonTransport er tilfredse med Skattestyrelsens kontrolaktion af udenlandske busser den 21. august, men er samtidig utilfredse med at der ikke kontrolleres nok, og at udenlandske busser ser ud til at få positiv særbehandling.


Onsdag formiddag var Skattestyrelsen ude med kontrolblokken i København i forhold til de udenlandske busser, der kører turister rundt til seværdigheder. Kontrollen viste, at over halvdelen af busserne ikke var momsregistrerede, hvilket er et krav for at drive en sådan forretning i Danmark.

”Det er jo godt, at de er opmærksomme på problemet, men det er desværre alt for sjældent, at Skattestyrelsen gennemfører kontroller. Hvis indsatsen skal have nogen reel effekt, skal det ske meget hyppigt, gerne hver uge, med nogle seriøse konsekvenser, hvis man kører ulovligt. På den måde bliver straffen ikke bare et rap over nallerne, men derimod noget der tvinger de udenlandske busser til at konkurrere på lige vilkår som de danske. Dette forstærkes af, at vi udover den manglende momsregistrering har god grund til at tro, at selv de udenlandske operatører der er momsregistreret kun oplyser en brøkdel af den kørsel, som de foretager i Danmark,” siger Michael Nielsen, adm. direktør i Dansk PersonTransport.

Markedet oversvømmes af udenlandske busser
Antallet af udenlandske busser er steget voldsomt gennem flere år og på en varm dag som onsdag i sommersæsonen, er der horder af udenlandske turistbusser på gaden, som ikke bare snyder med moms, men hvor flere af dem også mangler obligatoriske miljøzonemærker og registrering i RUT-registeret. Derudover byder de deres chauffører vilkår på social dumping niveau.

”Hvis en dansk bus blev kontrolleret uden at være momsregistreret og uden miljøzonemærker, ville den formentlig få klippet pladerne og blive beslaglagt indtil bøden var betalt. Det er absurd, at udenlandske busselskaber kan foretage ulovlig kørsel hver eneste dag, uden at det får andre konsekvenser end en løftet pegefinger og en mindre bøde. Det er positiv særbehandling af dem, der bryder loven, og det er fuldstændig uacceptabelt,” siger Michael Nielsen og fortsætter:

”Vi har igennem længere tid været meget aktive på dette område og fortsætter nu vores aktioner, forhåbentlig i et tæt samarbejde med den nye transportminister og de nye transportordførere, for at få sat yderligere gang i arbejdet med at lukke ned for ulovlighederne.

Læs Skattestyrelsens pressemeddelelse om kontrolaktionen.