eu

|09.07.2020

Vejpakken vedtaget i Europa-Parlamentet

Torsdag i denne uge har Europa-Parlamentet vedtaget første del af Vejpakken, som omhandler køre- hviletid, udstationering af medarbejdere, markedsadgang og cabotage.


For Dansk PersonTransport er det gode nyheder, at pakken nu er vedtaget. Det betyder nemlig, at vejen er banet for, at de enkelte landes nationale mindstelønninger skal overholdes, når en transportvirksomhed udstationerer medarbejdere og kører cabotage. I busbranchen drejer det sig primært om de udenlandske turistbusfirmaer, som kører turister i de større byer og hidtil har kunnet slippe afsted med at betale polske eller litauiske lønninger. I Danmark vil den netop vedtagne danske lov om desuden Vejtransport betyde, at udenlandske chauffører fra årsskiftet skal betale en løn på niveau med danske løn- og arbejdsvilkår. Det, at EU-systemet nu endeligt følger trop, er naturligvis meget positivt.

Næste skridt

Efter vedtagelsen i Europa-Parlamentet skal lovgivningen implementeres i de enkelte landes lovgivning. Det betyder, at store dele af lovgivningen først får effekt fra 2022. I Danmark træder reglerne om danske løn- og arbejdsvilkår ved cabotage imidlertid allerede i kraft fra 1. januar 2021.

Vejpakken indeholder blandt andet:

– At chauffører kan vende hjem hver fjerde uge, og lastbilen hver ottende uge
– At virksomhederne skal betale for chaufførernes indkvartering, når chaufføren skal holde weekendhvil uden for køretøjet
– At reglerne om postkasseselskaber bliver strammet
– At reglerne om cabotage bliver strammet, og der bliver indført en karensperiode på fire dage for udenlandske lastbiler
– At myndighedernes håndhævelsesmuligheder bliver udvidet.

Læs mere her: https://www.trm.dk/nyheder/2020/vejpakken-er-vedtaget-af-europa-parlamentet/