22.03.2023

Ny indsats for busser til Ukraine

Fornyet indsats for donation af brugte busser til krigsramte Ukraine. Hvad skal der til?


Transportministeriet og Udenrigsministeriet vil drøfte, hvad der skal til for, at danske busser kan doneres til Ukraine.

Hvilke forhindringer oplever I som busselskaber?

Det første skridt er dog ligetil. Hvis I har busser til donation, skal I beskrive dem i dette excel.ark og sende det til den angivne mailadresse. Bemærk at busserne skal være i køreklar stand.

Hvis Ukraine accepterer tilbuddet om busserne, er der mulighed for at søge støtte og hjælp til den efterfølgende logistik.

Kontakt Lasse Repsholt, hvis I har spørgsmål eller bemærkninger.

Baggrund:

DPT modtog den 13. januar 2023 en efterspørgsel fra den ukrainske ambassade i Danmark, om nye eller brugte busser som humanitær bistand til Ukraine. Desværre har hverken Transportministeriet eller Beredskabsstyrelsen hjemmel til at måtte tage imod private donationer, herunder af skolebusser.

Potentielle donorer kan derfor i stedet gøre det gennem EU’s civilbeskyttelsesmekanisme (UCPM), som allerede har været med til at kanalisere støtte til Ukraine og dets befolkning, herunder husly, mad, hospitalsudstyr, ambulancer, brandbiler og meget mere.

Følgende krav gør sig gældende for donationer:

 • Sæderne skal være rettet mod bussens front, og det fælles lodrette midterplan af sektionen af ​​puden og sædets ryg er parallelt med bussens længdeakse;
    • Ved busser med plads til op mod 22 passagerer, skal mindst et sæde være til en voksen ledsagende passager. Hvor der er plads til mere end 22 passagerer, skal der være to sæder til voksne – et placeret forrest i bussen og et bagerst i bussen;
    • Der skal være indrettet plads til skoletasker under sædehynderne og plads nok til passagerernes ben. Pladsen til taskerne skal være udformet således, at der er mulighed for at indsætte en dokumentmappe fra fronten af ​​sædehynden og samtidig forhindre den i at falde ud, mens bussen kører. Der må ikke være installeret bagagehylder over passagersæderne i buskabinen.
 • Nye eller brugte køretøjer, der importeres til Ukraine skal overholde miljøstandarder, der ikke er lavere end “EURO-2”-niveauet i overensstemmelse med de tekniske forskrifter, der er fastsat ved lov.
 • Nye og brugte køretøjer under varekoderne 8701, 8702, 8704, 8705 i overensstemmelse med den ukrainske klassificering af varer af udenlandsk økonomisk aktivitet, skal overholde miljøstandarder, der ikke er lavere end “EURO-5”-niveauet fra 1. januar 2016.

 

Du kan kontakte EU-Komissionens repræsentation i Danmark for yderligere spørgsmål om kampagnen her.