Taxikørsel

|11.01.2019

300 taxitilladelser målrettes nulemissionstaxier

Et bredt politisk flertal (V, LA, K, S, DF, RV og SF) vil ændre loven, så der i 2019 og 2020 er garanti for en taxitilladelse til op til 300 nulemissionstaxier.


I oktober sidste år fremsatte regeringen et klima- og luftudspil med henblik på et skabe et grønnere Danmark. Det nyeste skud fra stammen er en ændring i taxiloven i bestræbelsen efter samme mål. Aftalen er indgået mellem de samme partier, der i sin tid stod bag moderniseringen af taxiloven (V, LA, K, S, DF, RV og SF) og medfører, at 300 el- eller brintbiler får garanti for en universaltilladese efter taxiloven i den resterende del af overgangsperioden. Tildelingen af tilladelsen forudsætter naturligvis, at ansøgeren lever op til de gældende krav i taxiloven. I andet halvår af 2019 vil 100 af licenserne være målrettet nulemissionstaxier, hvorimod tallet er 200 for 2020.

Aftalen vil blive omsat til et lovforslag snarest muligt, hvilket betyder, at den forventede ikrafttrædelsesdato er sat til 1. juli 2019. Ifølge transport-, bygnings- og boligministeren er aftalen et skridt på vej mod en grønnere taxibranche og dermed et grønnere Danmark. “Taxier kører ofte der, hvor der bor mange mennesker, som kan blive generet af luftforureningen.  Det er derfor naturligt, at taxierhvervet går foran i bestræbelserne for et grønnere Danmark. Det vil vi gerne understøtte med denne aftale, som er et skridt på vejen mod en grønnere taxiflåde.”

Positivt at first-movers tilgodeses
Hos Dansk PersonTransport ser man med positive øjne på aftalen. “Vi er glade for, at overgangsordningen for udstedelse af tilladelser fastholdes og synes samtidigt, at det er fint, at de virksomheder, der ønsker at være firstmovers på klimaområdet får muligheden for det. Tiltaget er en god måde at belønne dem, der går i front med ny teknologi,” lyder det fra Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk PersonTransport.

Vidste du at: 79 % af danskerne ville vælge eltaxier, hvis de fik mulighed for det? Sådan lyder konklusionen fra en netop offentliggjort undersøgelse foretaget af Det Økologiske Råd. Læs undersøgelsen her.

I foreningens første 1. udgave af magasinet Mobilitet satte Dansk PersonTransport fokus på eltaxier i en artikel, hvor formand for Roskilde Taxa, Ole Palsberg, testkørte en Nissan Leaf. Efterfølgende gav han sit bud på, om en mellemklasse elbil kan fungere som taxi. Læs historien her.