Offentlig kørsel

|06.08.2019

Smukfest 2019 på biobrændstof

I alliance med Circle K har Herning Turist sørget for, at alle festivalens shuttlebusser kører på biobrændstof.


Når gæsterne under dette års Smukfest befordres til og fra festivalen i shuttlebusser, er det ikke i busser, der kører på konventionel dieselolie. Derimod kører samtlige af festivalens shuttlebusser på biobrændstoffet HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), som blandt andet er fremstillet af rapsolie, og som udgør en mindre klimabelastning.

Tiltaget understøttes af Herning Turist, der sørger for buskørslen, og Circle K, som leverer brændstoffet. Ronny Gasbjerg, daglig leder i Herning Turist, fortæller, at Smukfest havde et ønske om at være grønne i deres tilgang, og at Herning Turist var klar til at imødekomme dette.

“Biobrændstof kom på tale, da Smukfest havde et ønske om at være grønne i deres tankegang, da det jo foregår i en skov. Konkret var der et krav om, at der skulle køres på GTL (Gas-To-Liquids), der med andre ord er naturgas, som er lavet til flydende brændstof,” lyder det fra Ronny Gasbjerg, der fortsætter:

“Jeg startede med at undersøge markedet for dette og fandt alternativet HVO fra min egen leverandør Circle K. Jeg lavede en forespørgsel på, om jeg måtte køre på dette i stedet for, og konklusionen fra Smukfest var, at det var ok at køre på HVO, da brændstoffet er lavet på vegetabilske planteolier.”

CO2-reduktion på op til 90 %
HVO er fremstillet af affalds- og restprodukter samt vegetabilske olier. Bioolien bliver brintbehandlet, så den opnår de samme egenskaber som fossilt diesel. Dermed kan HVO blandes med fossilt diesel, eller bruges som 100 % ren HVO til din dieselmotor, omend det typisk anbefales at indhente en godkendelse fra motorfabrikanten først.

Den klimamæssige gevinst ved at anvende HVO over traditionel dieselolie er betydelig. Udover at reducere CO2-udledningen med op til 90 procent i forhold til fossilt diesel, reducerer HVO også udledningen af partikler og NOX med op til 30 procent og giver færre lugt- og røggener.

Hos Circle K er man glade for at kunne udbyde HVO til Herning Turist under dette års Smukfest og peger på, at brugen af HVO utvivlsomt bidrager til at formindske miljøpåvirkningen ved festivalens transport.

“Vi vil gerne være en del af fremtidens transportløsning. Jeg tror, vi alle er klar over, at når vi flytter os fra A til B har vores adfærd en effekt på klimaet, med mindre man selvfølgelig kan tage sin cykel eller er på gåben. HVO løser ikke alle udfordringer, men det er helt klart et skridt i den rigtige retning,” siger Peter Rasmussen, direktør for brændstof i Circle K.

HVO kan endnu ikke købes på Circle K’s tankstationer, men kan leveres direkte til erhvervskunder. Også andre benzinselskaber kan levere HVO i Danmark.