05.07.2023

Piratkørsel skaber utryghed i sommerlandet

Mens sommerens festivaler og store begivenheder tiltrækker tusindvis af glade feststemte mennesker, så er den stigende piratkørsel med til at skabe utryghed i sommerlandet.


Det er højtid for store arrangementer, festivaler og sommerfester. Det betyder, at der er masser af at lave for taxierne rundt om i Danmark. Årstiden betyder også, at det er højsæson for piratkørsel, og det kan have store konsekvenser at vælge den ulovlige kørsel fremfor en rigtig taxi, når festen slutter, og det er tid til at komme hjem.

Desværre er der talrige eksempler på at folk bliver svindlet, frarøvet penge eller sågar overfaldet, når de sætter sig ind på bagsædet af en af de ulovlige biler.

Fyns Politi har overfor TV2 Nyhederne oplyst, at alene på Fyn har man den seneste måned oplevet 25 anmeldelser fra borgere, der har været udsat for dankortsvindel i forbindelse med piratkørsel. Fyns Politi siger til TV2 Nyhederne, at de oplever, at piratkørsel er blevet mere organiseret og udspekuleret.

Udviklingen med stigende piratkørsel sker selvom man i 2018 skærpede reglerne for at udføre piratkørsel, så det i dag kan medføre en bøde på op til 35.000 kroner.

Det er særligt i nattelivet og i forbindelse med de store festivaler og arrangementer at den ulovlige kørsel er blevet mere organiseret og flere og flere danskere oplever, at folk henvender sig til dem med tilbud om, at de kan blive kørt hjem til en billig pris. Det ender dog ofte med at blive en dyr fornøjelse, og den ulovlige kørsel skaber utryghed rundt om i sommerlandet.

– Vi hører desværre flere og flere historier om folk, der bliver samlet op i nattelivet eller på hjem fra en festival, og som så bliver frarøvet deres penge eller i værste tilfælde udsat for et overfald eller det, der er værre. Vi kan kun anbefale, at man altid lige bruger lidt ekstra tid på at sætte sig ind i, hvor man kan finde en rigtig, lovlig taxi, så man kan komme trygt og sikkert hjem fra festen, udtaler Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk PersonTransport, og fortsætter

– Det er vigtigt, at taxierne har synlige og let tilgængelige holdepladser, både ved større arrangementer og i det almindelige bymiljø, når folk skal hjem efter en god aften i byen. Synlige taxier bidrager til tryghed, og det er også afgørende, at politiet er til stede og aktivt bekæmper piratkørsel, gerne i samarbejde med taxibranchen, hvor chaufførerne ofte kan hjælpe med at identificere, hvem der kører piratkørsel.

Hvis man befinder sig i en situation, hvor man ved, at man får brug for en taxi, anbefaler Dansk PersonTransport, at man på forhånd bruger tid på at finde ud af, hvor man kan finde en lovlig taxi. Desuden opfordrer de til aldrig at stige ind i en bil, der ikke er en taxi, da man i virkeligheden ikke ved, hvem der sidder bag rattet.

Vælg i stedet altid en lovlig taxi, der er udstyret med et taxiskilt, ID-nummer, og som køres af en godkendt og uddannet chauffør.