Taxikørsel

|08.10.2019

Grønne taxier skal have en tilskudsordning

Alle nye taxi-licenser skal fra 2021 kun gives til grønne biler. For at lette den grønne omstilling skal de første 500 taxier støttes af en tilskudsordning med størst effekt for de første 100. Sådan lyder det fra Radikale Venstre i deres udspil til finansloven.


Forhandlingerne om den nye finanslov er netop begyndt, og også her er den grønne omstilling af transportbranchen et centralt emne.

I et nyt udspil fra Radikale Venstre intensiverer partiet indsatsen ved at foreslå et krav om, at alle nye taxi-licenser der gives fra 2021 udelukkende skal gå til grønne biler (hybrid, brint, el osv.). I samme ombæring vil partiet også oprette en tilskudsordning til de første 500 taxier med størst indvirkning på de første 100.

Retningen er rigtig…
Dansk PersonTransport er enige i, at dieseldrevne biler skal udfases med tiden, og at tilskudsordninger for at stimulere vognmændenes økonomiske incitamenter er vejen frem.

“Vi er grundlæggende enige i, at den grønne omstilling af taxisektoren bl.a. skal opnås ved at skabe økonomiske incitamenter for vognmændene til at investere i grøn teknologi. Der skal være sammenhæng mellem at have en sund forretning og at forfølge den grønne omstilling af taxierhvervet,” udtaler Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk PersonTransport.”

…men målet skal justeres
Foreningen mener dog samtidig, at målet om ikke at tildele taxi-licenser til dieseldrevne biler allerede fra 2021 af er for ambitiøst taget de nuværende betingelser for grønne biler i betragtning.

“Infrastrukturen er desværre stadig langt fra at være rustet til en massiv stigning i grønne biler. Der er eksempelvis stor mangel på ladestandere, både i København, men i særdeleshed også når man bevæger sig væk fra hovedstaden,” lyder det fra Trine Wollenberg, der afslutter:

“Derudover er leveringstiderne på grønne taxier lange, hvilket skaber usikkerhed hos vognmændene og understreger behovet for en mere balanceret tilgang, hvor forholdene for grønne biler og kravene for at omstille sig går hånd i hånd.”

Om Radikale Venstres udspil bliver en realitet vil vise sig i de kommende finanslovsforhandlinger.