28.04.2022

Nye regler for busoperatørernes kontrol af ikke-EU borgeres ind- og udrejse af EU

Fra 1. september 2022 indføres EU’s Entry Exit System (EES) og Rejseinformations- og godkendelsessystem (ETIAS) for at lette kontrollen af ikke EU-borgers ind- og udrejse til EU.


EETS og ETIAS vil komme til at erstatte grænsemyndighedernes forpligtelse til at stemple de rejsendes pas, og vil erstatte bus, tog og fly-operatørers forpligtelse til at kontrollere pas inden afrejse. Systemet vil have betydning for bus, tog og fly-operatører, som via en webtjeneste, nu skal kontrollere, om den rejsende er ”OK” eller ”NOT OK” til at rejse til et EU medlemsland. Kontrollen skal ske tidligst 48 timer før den rejsendes planlagte afgangstidspunkt. Om den rejsende er OK eller NOT OK afhænger af om de har det fornødne visum eller rejsetilladelse.

Dansk PersonTransport vurderer, at de nye regler er relevante for alle busvirksomheder der transporterer ikke EU borgere ind og ud af EU samt de øvrige fire Schengen-lande (Island, Lichtenstein, Norge og Schweiz) f.eks. dem der har ture til og fra Balkan. Borgere fra UK, vil skulle have en gyldig rejsetilladelse, og vil skulle være registreret i ETIAS.

For mere information om, hvordan du ansøger om ETIAS

For at få adgang til webtjenesten, skal operatørerne registrere sig hos eu-LISA som er den europæiske myndighed der er ansvarlig for registreringsprocessen. For at registrere sig skal operatøren udfylde dette skema og sende det til carriers_onboarding@eulisa.europa.eu.

Man kan læse mere om EES og ETIAS her: