27.05.2025

Ny vejledning lukker huller i busloven

Dansk PersonTransport glæder sig over større klarhed – næste skridt er at sikre, at reglerne håndhæves.


Færdselsstyrelsen har netop offentliggjort sin vejledning om tilladelsesfri buskørsel. Den opstiller flere af de hegnspæle, som busloven (L 107) manglede, da den ændrede definitionen af erhvervsmæssig buskørsel 1. april 2025. Vejledningen fastslår, hvornår en bus kan køre uden fællesskabstilladelse – og hvornår alle tilladelseskrav fortsat gælder.

Allerede under Folketingets behandling advarede vi mod risikoen for “piratbusser”, skæv konkurrence og svækket sikkerhed, hvis aktører kunne kalde busdriften en biaktivitet og dermed køre uden tilladelse. Netop de gråzoner adresseres nu med konkrete eksempler:

  • Et partybusfirma, hvor buskørsel er en væsentlig del af forretningen, skal naturligvis have tilladelse.
  • En kiosk, der sælger sightseeing­ture til turister, driver reelt bus­virksomhed og er derfor også omfattet.
  • Sportsklubber, som kører andre hold mod betaling, overskrider grænsen fra intern kørsel til erhvervskørsel.
  • Museer, der fragter besøgende til andre attraktioner mod betaling, udfører ligeledes erhvervsmæssig kørsel.

”Det er positivt, at myndighederne har lyttet til branchen og nu har lukket flere af hullerne i busloven. Men vejledningen skal følges op af konsekvent kontrol, ellers mister den sin effekt. Vores medlemmer arbejder på ordnede vilkår med gyldige tilladelser og veluddannede chauffører – de forventer fair konkurrence”, siger Jens Hvid Bang, kommunikations- og sektorchef i Dansk PersonTransport.

Fokus på håndhævelse og evaluering om to år

I Dansk PersonTransport er vi tilfredse med, at Styrelsens nu med vejledningen indhegner loven, så misbrug bliver vanskeligere.

Nu handler det om, at reglerne også bliver håndhævet. Efter pres fra branchen blev det skrevet ind i busloven, at Transportministeriet skal evaluere lovændringen to år efter ikrafttrædelsen. På den baggrund vil vi løbende indsamle erfaringer fra vores medlemmer og måle, om vejledningens linjer faktisk bliver fulgt i praksis.

“Vi holder tæt kontakt med Transportministeriet, Færdselsstyrelsen og Rigspolitiet. Hvis kontrollen halter, dokumenterer vi det – og kræver handling,” fastslår Jens Hvid Bang.

Læs vejledningen her: https://www.fstyr.dk/nyheder/2025/maj/faerdselsstyrelsen-udgiver-ny-vejledning-om-tilladelsesfri-buskoersel