Coronavirus

|18.06.2020

Nu kan danskere rejse til flere lande – og flere turister kan besøge os

Torsdag 18. juni fortalte udenrigs- og justitsministrene, at der om en lille uge åbnes for besøg til og besøgende fra endnu flere lande i EU og Schengenområdet, hvis de overholder bestemte kriterier. ”Mere turisme kan betyde mere forretning,” siger Michael Nielsen adm. dir. i DPT.


Fra 27. juni lemper regeringen på rejsebegrænsningerne, så danskere nu kan rejse ind- og ud af flere lande end hidtil. Det drejer sig om visse lande i EU, Schengenområdet og Storbritannien. Den endelige liste vil blive præsenteret 25. juni, men Sverige og Portugal vil med sikkerhed ikke være på liste. Det ligger heller ikke kortene, at der lempes for rejser til og fra lande uden for Europa.

Seksdages-reglen, der dikterer, at man skal kunne dokumentere, at man skal overnatte seks nætter i Danmark som besøgende er uændret.

Der er kriterier for, om et land er åbent for ind- og udrejse, eller om det fortsat er i karantæne, og det er antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere. Hvis et land har under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge, bliver det ”åbnet”, og danskere og landets indbyggere kan frit besøge hinandens lande. Hvis landet er blevet åbnet, skal der være 30 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge, før landet igen bliver ”lukket”. Statens Serum Institut vil ugentligt offentliggøre lister med lande, der er ”åbne” eller ”lukkede”.

Konsekvenser for persontransporten

Udsigten til åbnede grænser er gode nyheder for persontransporten, idet flere danskere kan tage på turistbusrejser uden for Danmark, samtidigt med at flere udenlandske turister forhåbentligt gerne vil købe nogle taxi- og sightseeing-ture i Danmark .

”Åbning til og fra flere lande betyder mulighed for mere forretning, og dét har vi for alvor brug for nu, hvor branchen har ligget stille i flere måneder. Nu er der højsæson for branchen, og det er her, hvor vognmændene normalt henter op til 80% af omsætningen. Ved at åbne flere grænser får flere turistbusvognmænd mulighed for at arrangere udlandsruter for danske grupper, og udenlandske turister landet over vil forhåbentligt bruge taxi, offentlig transport og ikke mindst sightseeing og turistbusser, ” siger Michael Nielsen adm. dir. i Dansk PersonTransport og tilføjer: ”Nu mangler vi virkelig, at regeringen arbejder på, at Schleswig-Holsten ændrer deres regel om, at turistbusser, også dem der kører i transit, kun må køre med halv kapacitet, samt at seksdagesreglen omkring udenlandske overnatninger i Danmark fjernes for at tiltrække endnu flere turister til Danmark.”

”Kun ved at åbne endnu mere op for danske rejser til udlandet og for, at udenlandske turister kan besøge Danmark, kan den danske turistbusbranche få mulighed for at indhente bare lidt af det forventede tab på 2/3 af årets omsætning grundet coronakrisen,” siger Michael Nielsen.