03.01.2024

Norge indfører nye regler for cabotagekørsel fra 1. januar

Fra 1. januar 2024 indfører Norge nye regler for cabotagekørsel, som betyder, at udenlandske busvirksomheder kun må udføre cabotagekørsel i landet i op til 20 sammenhængende dage og maksimalt 30 dage i alt pr. kalenderår.


De nye cabotageregler skal sikre fair konkurrence i branchen og reducere mængden af lavtlønnede udenlandske chauffører. Den norske regering følger således op på en handlingsplan mod social dumping i transportsektoren og definerer dermed klare rammer for, hvad der er tilladt inden for midlertidig cabotagekørsel.

I EU/EØS-lande er cabotagekørsel på midlertidig basis lovligt, men begrebet “midlertidig” har ikke været defineret klart og præcist. Men det er det blevet nu i Norge på samme måde, som man i Danmark har fastsat regler om, at udenlandske busser må udføre cabotagekørsel i op til 7 sammenhængende dage per kalendermåned.

Det har Europa-Kommissionen stævnet Danmark for ved EU-Domstolen, og samtidig med de nye regler i Norge, melder den norske regering ud, at man har tænkt sig at intervenere i sagen til fordel for Danmark.

Reglerne gælder udelukkende for cabotagekørsel i Norge.

Læs mere på samferdselsdepartementets hjemmeside her