14.09.2023

Nordisk Taxiråd 2023

Det svenske taxiforbund Svenska Taxiförbundet var vært for årets Nordiske Taxiråd i Stockholm den 6.-7. september. Deltagerne var repræsentanter for taxibranchens forening i Norge, Danmark, Island, Finland & Sverige. Nordisk taxiråd har været en tradition i mindst 50 år, kun med afbrydelser i årene under pandemien.


Tilsammen repræsenterer de 5 nordiske lande 13.000 taxivirksomheder. Taximarkedet er principielt dereguleret i alle nordiske lande, dog med forskelle i krav til bl.a. chaufførers kvalifikationer og registrering af data og omsætning. Fælles alle fem lande ses tre udfordringer:

  1. Taxierne er godt på vej til at blive fossilfri. Både Danmark og Norge er frontløbere i omstilling til el, hvor man i Oslo vil være fossilfri i november 2024. Med fossilfri taxier bidrager taxier til at nå de klimamål, som kunderne efterspørger og de nordiske lande stiller krav om.
  2. Taxibranchen har et stort behov for rekruttering. For mange er et job i taxierhvervet et første skridt ind i arbejdslivet og taxierhvervet har i mange år bidraget til integrationsindsatsen. Det er derfor vigtigt, at jobcentre og kommuner bidrager til en god rekruttering af de rette chauffører og fjerner unødvendige hindringer for uddannelse og arbejde.
  3. De juridiske rammer er forskellige mellem de nordiske lande. Uanset lovgivning har staten dog en afgørende rolle i at sikre konkurrence på lige vilkår. Myndigheder og politi skal prioritere arbejdet med at kontrollere taxierhvervet, så love og regler følges.

De nordiske taxiorganisationer er enige om, at samfundet har brug for en seriøs taxibranche. Taxien skal være en sikker, tryg og effektiv transportform. Kørselskontorerne har en vigtig rolle i kontakten med kunderne men også som kontraktspartnere med kommuner, regioner og myndigheder. Taxichauffører, der transporterer elever til skole, kører ældre til aktiviteter, henter patienter fra hospitaler og transporterer passagerer til tog, færger og fly, bidrager alle sammen til, at vores samfund fungerer i går, i dag og i morgen.

Næste år mødes de nordiske lande i Finland.