25.01.2023

Mangel på taxier i provinsbyerne

Med udgangspunkt i Odder Kommune har TV2 Østjylland sat fokus på, at det i visse provinsbyer og landdistrikter kan være svært at få en taxi. Årsagen til mangel på taxier skyldes flere ting, men fravær af fast kørsel fremhæves af flere til at være hovedårsagen til, at taxien forsvinder.


I Odder Kommune er det svært at få en taxi og det vil byrådsmedlem Martin Mikkelsen gerne have sat fokus på, ikke mindst vil han gerne se på, hvad der skal til for at få flere taxier til byen og hvordan kommunen kan bidrage til det.

Konsekvenserne af manglen på taxier går ud over de lokale værtshuse og restauranter, hvilket værtshusejer i Odder Jens Lysdal Mikkelsen kan bekræfte. Værtshuset oplever, at det er svært for kunderne at få en taxi, når de skal hjem. Situationen er en smule paradoksal, da Jens Lysdal Mikkelsen selv har været taxivognmand i Odder Kommune og derfor kender til årsagen til de manglende taxier. Tidligere udførte Odder Taxa meget kørsel for Odder Kommune, men da kørslen forsvandt til trafikselskaberne, forsvandt en stor del af omsætningen hos Odder Taxa og Jens Lysdal Mikkelsen valgte at lukke sin taxiforretning i 2012.

Dansk PersonTransport er enige i, at der skal været et fast kørselsgrundlag i en by for at holde gang i en taxiforretning. ”Hvis en taxi ikke har en fast indtægt fx i form af kørsel for kommunen eller virksomhederne i byen, kan taxiforretningen ikke overleve på enkelte ture for byens værtshuse og restauranter” siger vicedirektør Trine Wollenberg. Derfor anbefaler Dansk PersonTransport også, at man i kommunerne ser på, hvordan taxikørslen kan understøttes og udvikles fuldstændig på linje med bustrafikken og flextrafikken. Taxiloven indeholder en mulighed for, at en kommune kan udbyde taxikørsel, hvor man kan definere i hvilke tidsrum, der er behov for taxidækning.

 

Indslaget fra TV2 Østjylland kan ses her: https://www.tv2ostjylland.dk/odder/kun-en-taxa-tilbage-i-byen-nu-raaber-lokale-op