10.03.2023

Lav en national plan for at få danskerne tilbage i busserne

Sammenhængskraften er truet i Danmark, hvis ikke der bliver lavet en national mobilitetsplan, der får danskerne tilbage i busserne, skriver adm. direktør Michael Nielsen i Altinget.


Dansk PersonTransports adm. direktør Michael Nielsen foreslår i Altinget, at der udarbejdes en national mobilitetsplan, som giver danskerne en mobilitetsgaranti. Den skal sikre, at man på alle tidspunkter og til en rimelig og ikke mindst forståelig pris kan transportere sig selv. Både lokalt, regionalt og nationalt.

Det kræver politisk handling, og her står busserne sjældent først i køen. Selvom der er næsten 20 procent flere passagerer i busserne end i togene, så løber togene ofte med mest af opmærksomheden – også på Christiansborg.

Det skal der laves om på, fordi busserne er hjørnestenen i den lokale og regionale kollektive trafik, og mere end 80 procent af danskernes transport finder sted indenfor kommune- eller regionsgrænsen.

Hvis ikke danskerne kommer tilbage i busserne, vil det føre til dårligere betjening og færre ruter – især i landdistrikterne.

Det risikerer at føre til en negativ spiral, som rammer socialt skævt og skaber ubalance i samfundet. Den udvikling er allerede i gang. Det bør derfor være en klar politisk prioritet at få lavet en plan, der vender udviklingen hurtigst mulig.

Læs hele indlægget i Altinget her