Coronavirus

|09.06.2020

Passagerpulsen spår, at den kollektive transport står til at miste hver 6. passager

På grund af smittetrykket under coronakrisen blev danskerne bedt om at undgå kollektiv trafik så vidt muligt. Mens Danmark åbner op igen, og den kollektive trafik kommer op i gear, tyder Tænks Passagerpulsens seneste undersøgelse på, at det ikke er alle passagerer, der vil vende tilbage.


Under nedlukningen af Danmark blev folk bedt om at undgå kollektiv transport, hvor det var muligt. Rigtigt mange lyttede og fandt alternative måder at komme frem på eller arbejdede hjemmefra. Nu åbner samfundet imidlertid op igen, og en ny undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk tyder på, at det kun er 80 % af passagererne, der regner med at vende tilbage til bus og tog som før. 

Undersøgelsen er foretaget blandt knap 3000 passagerer, hvor det dog skal tilføjes, at mange var hyppige togpassagerer. Som alternativ til den offentlige transport svarer 59 % af de adspurgte, at de vil tage cyklen, og 52 % sagde, de vil bruge bilen.  

Der kan være flere grunde til, at hver sjette ikke planlægger at benytte den offentlige transport så meget. Det kan være, de har mistet arbejdet, at de arbejder mere hjemmefra og/eller bekymring for smittefare. Faktisk angav flere, at blandt årsagerne til, at bus og tog blev valgt fra, at de netop var bekymrede for smitte. Respondenterne blev også spurgt om, hvad der skulle til, for at de ville overveje at bruge den kollektive transport igen. Til det svarede de fleste, at der skal være nok togvogne og busser, så det er muligt at holde afstand til medpassagerer, og at de afventer udviklingen af en vaccine eller flokimmunitet. Sideløbende efterlyste passagererne også, at der er afgange nok, at der bliver lavet tiltag for at sikre afstand, og at rengøring skal have en høj prioritet. 

”I DPT er vi meget opmærksomme på den udfordring, vi står overfor sammen med trafikselskaberne om at få passagererne tilbage i den kollektive bustrafik. Rengøring og hygiejne i busserne samt god og præcis kommunikation til passagererne er i den forbindelse vigtige værktøjer. Samtidig prioriterer vi at fastholde chaufførarbejdspladsen som et trygt og sundt sted at være. Det er hensyn, der går hånd i hånd,” siger Lasse Repsholt, sektorchef for kollektiv trafik i Dansk PersonTransport, og tilføjer: ”I hele perioden fra corona-krisens start har vi haft et godt samarbejde om at håndtere denne. Dette gode samarbejde skal nu fortsætte om at få åbnet den kollektive trafik op igen.”  

 

Læs mere her: https://passagerpulsen.taenk.dk/presse/den-kollektive-transport-staar-til-miste-hver-6-passager

http://www.transportnyhederne.dk/?Id=70126