Coronavirus

|15.05.2020

Folmanns gode idé

Turistbusvognmand Torben Folmann i Ringkøbing-Skjern sad med en garage fyld med tomme busser, da der blev åbnet op for, at de små børn skulle tilbage i skole. Så fik han en god idé: Var det ikke hans firma, der skulle køre de små til oplevelser og undervisning i det fri? Ringkøbing-Skjern Kommune var helt enig.


Da myndighederne åbnede op for, at de små skolebørn kunne komme i skole igen, fik direktør Torben Folmann en god idé.
Torben Folmann er direktør for Folmann Busser, og han har ligesom alle andre i turistbusbranchen, måttet lade sin busser stå i garagen, siden corona lukkede Danmark.

”Coronakrisen gjorde vanvittigt ondt på os, og vi gik fra at have fyldte ordrebøger i lang tid i det ene minut til det andet minut, hvor vi ingen ordrer havde. Vi har ren turistkørsel, så vi har ikke noget rutekørsel overhovedet. Vi sendte chaufførerne hjem, og sådan var det, frem til de sendte de små børn i skole igen,” fortæller Torben Folmann og fortsætter: ”Det var en onsdag aften, at myndighederne meldte ud, at de små børn skulle tilbage i skole. Så sad jeg og tænke: – Det kommer til at skabe et problem at få de små børn i skole, så jeg skrev en besked til vores borgmester, at jeg havde fået en skør idé, og hvis han ville høre om den, var han velkommen til at kontakte mig.”

Torbens skøre idé var, at med de udfordringer, skoler og institutioner stod over for med hygiejne og rengøring i hverdagen, og de sideløbende med opfordringer til, at det meste af undervisningen skulle ske i det fri, tænkte han: ”Hvorfor ikke bruge vores skønne natur i kommunen som undervisningslokale? Og skal jeg ikke være ham, der får dem transporteret derud?”

Meget positiv kommune
Borgmesteren var meget begejstret for Torben Folmanns idé og gik videre med det i byrådet og økonomiudvalget. Efter få dage blev Torben Folmann kontaktet af ham, der er chef for børn og undervisning i Ringkøbing-Skjern Kommune, som også var med på idéen.

”Det har været en fantastisk oplevelse at starte det her op. At opleve pædagoger og lærere, der siger tusind tak for den idé. De gik fra at være lærer og pædagoger til at være rengøringspersonale for at undgå coronasmitten, så det har været en kæmpe gevinst for skoler og institutioner. – Og så er det ekstra flot, at kommunen siger, at institutionerne og skolerne skal ikke betale, det løfter kommunen selv,” siger Torben Folmann, der er lykkelig for at have fået gang i hjulene igen.

I dag har Torben Folmann fem ud af sine syv busser i brug. For at følge retningslinjerne har busserne kørt halvt fyldte, uden nogen passagerer lige bag chaufføren og med grundig afspritning busserne mellem hver eneste tur.

Gang i ordrebøgerne igen
”Vi har på små tre uger allerede haft en 70-80 ture, og ud over hvad jeg kører selv, kører min gamle far, som jeg købte virksomheden af, på fuld drøn. Og så har jeg kunnet tilbagekalde tre chauffører af de fem, der var hjemsendte på fuld tid,” fortæller Torben Folmann, der stadig har bookinger i ordrebogen til flere kørsler med børn: ”Vi booker ind, indtil kommunen siger, at nu stopper vi det”.

Folmann Busser prøver at have i hvert fald tre hold pr. bus pr. dag. Det vil sige tre ud- og hjemkørsler, der typisk ligger mellem 8 og 14. Det sker ved, at skoler og institutioner melder ind til, hvad de har ønsker, og så tilrettelægger Folmanns Busser turene.

Torben Folmann er rigtigt glad for sin gode idé, og han og Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke de eneste, der var begejstrede. TV-avisen var også ude at filme Torben Folmann og en skoleklasse på tur. Du kan se indslaget her og så spole frem til  20:35.