Tirsdag den 3. december skal transportminister Thomas Danielsens forslag til ændring af busloven førstebehandles i Folketinget. I den forbindelse har Dansk PersonTransport, 3F Transport, DI Transport og Dansk Erhverv i et fælles brev til Folketingets Transportudvalg udtrykt vores bekymring over de alvorlige konsekvenser, som lovforslaget kan få for den etablerede busbranche.
“Vi er dybt bekymrede for, at det vil føre til omgåelse af reglerne, skævvridning af konkurrencevilkårene, sikkerhedsproblemer og forringede arbejdsvilkår,” står der bl.a. i det fælles brev. Bekymringen skyldes især, at ministerens lovforslag giver mulighed for, at virksomheder, der ikke har buskørsel som deres primære formål, fremover kan udføre buskørsel uden tilladelse. Det kan f.eks. betyde, at diskoteker kan drive partybusser, og at kioskejere kan tilbyde buskørsel i weekenderne uden at skulle indhente tilladelse.
Lovforslaget er dermed reelt en afregulering af busbranchen, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for den professionelle busbranche.
Samtidig mener vi ikke, at lovforslaget er i overensstemmelse med EU-reglerne, som meget tydeligt skriver, at man ikke kan lave alle mulige undtagelser til kravet om tilladelse.
Derfor så branchen da også helst, at regeringen droppede sit forslag, når nu hele branchen er imod.
Men i og med, at regeringen har fremsat forslaget, og fordi regeringen har flertallet i Folketinget, ser det svært ud at få lovforslaget helt trukket tilbage.
Derfor præsenterer vi i det fælles brev to konkrete anbefalinger til lovbehandlingen i Folketinget, som skal undgå de allermest utilsigtede konsekvenser ved lovforslaget. Den første anbefaling handler om at få skabt klare definitioner i busloven, så reglerne ikke fører til større usikkerhed. Det gælder bl.a. en præcisering af, hvornår buskørsel skal betragtes som en virksomheds primære formål, og hvornår det er en underordnet aktivitet. Det, mener vi, er afgørende for at sikre, at lovforslaget ikke resulterer i skævvridning af konkurrencevilkårene, sikkerhedsproblemer eller forringede arbejdsvilkår.
Derudover anbefaler vi, som fælles repræsentanter for branchen, at der laves en evaluering af lovens konsekvenser for busmarkedet, og at det sker i tætsamarbejde med både Folketinget og branchen.