09.05.2023

Demensuge 2023: det skal være tryggere for mennesker med demens at komme fra A til B

I denne uge er det national demensuge, og i år er der især fokus på demensvenlig transport, herunder hvad vi alle kan gøre for at skabe større tryghed for mennesker med demens på rejse.


Uge 19 er national demensuge, hvor der over hele landet bliver sat fokus på demensvenlighed og demenssymbolet. Hos DPT støtter vi op om at det skal være trygt for alle at bruge landets transportmidler. Det gælder selvfølgelig også for mennesker, der lever med en demenssygdom.

Vi kan alle sammen gøre en forskel for mennesker med demens ved at holde øje med demenssymbolet og huske det tre handleråd:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned og hjælp gerne på vej

Demens har mange ansigter – og et af dem er Karins. ”Nu vi alligevel er her, kan vi lige så godt danse” er titlen på en ny mini-dokumentarserie, hvor man følger Karin, der lever med demens. Se traileren og episoderne der løbende vil blive frigivet her.

Læs Karins historie her:

Karin er hovedperson i ny serie om demens: Jeg erklærede sygdommen krig

Som 60-årig fik Karin Løth demens. Nu er hun hovedperson i en ny serie, hvor hun rejser rundt i Danmark for at udbrede kendskabet til demens.

90.000 danskere har en demenssygdom. Karin Løth på 63 fik for tre år siden diagnosen alzheimers – der er den mest udbredte af de mere end 200 forskellige demenssygdomme. Diagnosen kom som et chok for Karin, der bare troede, at hun var lidt stresset grundet meget arbejde i en længere periode.

”Jeg kendte jo godt til sygdommen fra mine forældre, så jeg vidste godt, hvad det handlede om. Jeg tænkte, så er livet slut. Og det er lige om lidt. Jeg mistede lysten at se frem. Jeg kunne kun tænke på alt det, jeg skulle gå glip. Tænk, hvis jeg ikke skulle se mit barnebarn vokse op, eller være der for mine børn. Det havde jeg meget i mine tanker,” siger Karin Løth.

Efter lidt tid lykkedes det Karin at komme ud af de depressive tanker og få en anden indstilling til livet med demens.

”Jeg erklærede sygdommen krig og besluttede, at det ikke nyttede at give op. Der er så meget jeg vil i mit liv. Mennesker jeg elsker og gerne vil være der for. Det var en beslutning at erklære sygdommen krig og insistere på fortsat at leve livet,” fortæller hun.

Nu er Karin hovedperson i en ny serie, hvor hun på en rejse rundt i landet vil vise danskerne, hvordan et liv med demens også kan være, samt udbrede kendskabet til demens. Serien hedder ”Nu vi alligevel er her, kan vi lige så godt danse”.

Vil bryde tabuer og vise en anden side af livet med demens

”Jeg føler, at jeg kan være med til at hjælpe alle mulige andre end mig selv. Det synes jeg er fantastisk. Jeg føler, at demensområdet – og særligt yngre med demens – er et område, der er forsømt, så det vil jeg selvfølgelig gerne være med til at gøre noget ved,” siger Karin Løth.

I dag taler Karin åben om sygdommen, og hun er også begyndt at bruge demenssymbolet, som hun tidligere har været nervøs for at gå med.

”Jeg var bange for at blive stigmatiseret. Folk skal stadig henvende sig normalt til mig, og det var jeg bange for, at de ikke ville gøre,” siger hun og fortsætter.

”Efter vi har optaget serien, har jeg ladet demenssymbolet blive på jakken. Jeg ved, at jeg måske ikke har så meget brug for det endnu, men der kan opstå situationer, hvor jeg bliver stresset eller presset. Jeg vil også være med til at udbrede kendskabet til symbolet, så jeg kommer til at lade det sidde, for jeg får brug for det en dag,”.

Kendte danskere i serien

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag mini-dokumentarserien, der er instrueret af filminstruktør Kasper Kiertzner. I serien møder Karin flere mennesker med demens, men også musiker og radiovært Michael Simpson, Instruktør, skuespiller og forfatter Hella Joof samt TikTok’eren Kira-Sofie Møller Nielsen.

 

Læs meget mere om sygdommen, og kampagnen “Trygt fra A til B” på demensvenligtdanmark.dk