Taxikørsel

|31.01.2019

Demensvenner skaber værdi i taxibranchen

Demens kan være udfordrende at håndtere, når man har med en passager at gøre. Der findes heldigvis kurser i, hvordan man som chauffør skal forholde sig, hvis situationen opstår. Næstved Taxa er blevet demenscertificeret og oplever allerede gode resultater.


Også Næstved Taxa er blevet demenscertificeret. 

Selskabet har i en længere årrække uddannet deres vognmænd og chauffører i at håndtere demensramte passagerer og har nu besluttet at give hele deres styrke en demenscertificering. Demenscertificeringen stilles som krav af kommunen, som Næstved Taxa kører for, men tages meget positivt imod, hvis man spørger næstformand i selskabet, Ole Gaarde Kristensen:  

”Hele initiativet er baseret på, at vi har en meget stor kontrakt med Næstved Kommune, hvor vi kører specialiseret genoptræning, lægekørsel og kørsel til dagscentre. En del af dagstilbudskørslen går til demenstilbud. Allerede for 10 år siden afholdt vi, sammen med Næstved Kommune, det første demenskursus, fordi denne her gruppe af borgere skulle behandles anderledes. Selvfølgelig skal de behandles lige så ordentligt som alle andre, men visse ting skal man være opmærksom på. Vi har haft alle vognmænd og chauffører igennem disse kurser og holdt det ved lige hver 3-4 år med ekstra kurser til nytilkomne vognmænd og chauffører. Det er lang tid siden, de første har været igennem, så vi besluttede at hele styrken skulle igennem igen. Demens-certificeringen er et krav fra Næstved Kommune, men vi gør det også, fordi det giver os nogle gode værktøjer i det daglige.” 

Mere tryghed til vognmænd og chauffører
Når Ole skal sætte ord på, hvordan kurset har gavnet vognmænd og chauffører, peger han på, at kurset har givet tryghed til chaufførerne, når de har at gøre med demensramte passagerer: 

”Kurset giver os værktøjer til at håndtere demente borgere og giver stor forståelse for, hvorfor denne gruppe af borgere ofte kan opføre sig anderledes end man forventer. Kurset er super sundt, fordi det udvider ens horisont og gør, at man er forberedt, når man møder en demensramt borger. Vi har modtaget rigtig mange gode tilbagemeldinger om, at det er rart at være klædt på til opgaven, så kurserne er bestemt en succes.”