Taxikørsel

|08.08.2019

Dantaxi frontløber i den grønne omstilling

Antallet af nulemissionsbiler vokser i Dantaxi 4x48, som nu er oppe på hele 27 af slagsen i deres taxiflåde.


Dantaxi 4×48 er godt på vej i den grønne omstilling af taxibranchen. I februar 2019 sendte de 10 Teslaer på vejene i Hovedstaden og på Sjælland, og selskabet er i skrivende stund oppe på hele 27 nulemissionsbiler i deres taxiflåde.

Adm. direktør i Dantaxi 4×48, Carsten Aastrup, fortæller, at selskabet prioriterer klimaet højt og har taget store skridt for at sikre en mere klimavenlig drift.

“Vi prioriterer klima og miljø meget højt, og vi tager selv ansvar ved at investere i nye elbiler, forhandle gode indkøbs- og serviceaftaler for vores vognmænd, skabe fordele for nulemissionsbiler i København Lufthavne og markedsføre produktet for vores kunder. Vores nye ejer fra 2018, Greenfleet, har grøn omstilling som høj strategisk prioritet, og vi har derfor fået muligheden for at lancere støttetiltag og løbe risici på den front. Vi kan dog ikke omstille taxidriften til en miljøvenlig drift på egen hånd.”

Politiske tiltag skal understøtte de grønne ambitioner
Selvom Dantaxi 4×48 har iværksat flere grønne initiativer, peger Carsten Aastrup på, at der nødvendigvis må gøres mere fra politisk hold, hvis taxibranchen skal omstille sig og bevare en sund taxisektor.

“Vi har brug for konkrete politiske tiltag, der kan gøre det attraktivt for vognmændene at omstille driften her og nu, ligesom vi har brug for realistiske leveringstider og ordninger, der er tilpasset taxibehov,” lyder det fra Carsten Aastrup, der selv peger på tre konkrete forslag, som kunne give omstillingen et skub i den rigtige retning.

  1. Åbn op for eltaxier i byernes busbaner
  2. Indfør et tilslutningsbidrag for etablering af nye og hurtige ladestandere, og
  3. Indfør et tilskud til anskaffelse af bilen, indtil elbiler kommer ned i et realistisk prisleje på niveau med en dieseldrevet taxi

Vognmænd og kunder viser stor interesse
Efterspørgslen på grønne løsninger er stor. En undersøgelse af det Økologiske Råd viser, at 79 % af danskerne ville vælge en eltaxi, hvis de fik mulighed for det. Carsten Aastrup oplever en stor interesse blandt vognmænd, der ønsker at omstille til brint, el eller hybrid, hvilket kan være et risikabel træk i det nuværende marked.

Han pointerer derfor, at den bedste måde man kan hjælpe udviklingen på vej er at opstille en god business case, hvor totaløkonomien hænger sammen.

I skrivende stund består taxiflåden i Dantaxi 4×48 af følgende nulemissionsbiler:

  • 16 Tesla S (el)
  • 7 Tesla 3 (el)
  • 2 Kia Niro (el)
  • 1 Hyundai KONA (el)
  • 1 Toyota Mirai (brint)