Taxikørsel

|20.06.2018

Dansk Taxi Råd i debat med Uber

Uber kom tæt på en undskyldning på Bornholm.


Uber kom meget tæt på en undskyldning på et debatmøde på Folkemødet, og så alligevel ikke helt. Minister Ole Birk Olesen påpegede, at Uber i 2017 havde fremstillet den nye taxilov som en stramning, hvilket er usandt. Talsperson anerkendte, at Ubers adfærd i Danmark havde været forkert.

Ubers talsperson i Norden Kristian Agerbo kom under pres på et debatmøde på Bornholm arrangeret af Horesta, brancheforening for hoteller og restaurationer i Danmark.

Transport-, bolig- og byggeminister Ole Birk Olesen beklagede sig over, at Uber ved sin afgang fra det danske marked i foråret 2017 havde brugt den nye taxilov som undskyldning og fremstillet den nye lov som en stramning af loven, hvor der ikke var plads til tjenester som Uber.

”Jeg har stor sympati for grundprincipperne i Ubers forretningsmodel, der udnytter noget privat bilkapacitet til at imødekomme et behov hos nogle kunder for persontransport. Men det skal ske inden for rammerne af gældende love og regler. Der skal selvfølgelig betales skat, og selskaber skal leve op til samfundets krav til uddannelse etc.”, lød det fra ministeren som tilføjede:

Usand kommunikation fra Uber
”Jeg har en lille høne at plukke med Uber. Da vi designede den meget ambitiøse liberalisering af taxiloven, lød det fra Uber, at ”nu bliver vi nødt til at forlade Danmark”. Sådan var meldingen i pressemeddelelser, og derfor fik mange borgere og journalister det indtryk, at den nye lov var en stramning. Men virkeligheden var, at Uber kørte ulovligt, og det ville Uber fortsætte med at gøre under den nye lov. Årsagen til, at Uber lukkede ned i Danmark, var ikke den nye lov. Årsagen var, at flere Uber-chauffører var blevet dømt, og at selskabet Uber var på vej til at blive dømt. Jeg synes derfor, at det vil være passende, hvis Uber nu anerkender, at den kommunikation, selskabet lancerede i 2017 var usand”.

Direkte henvendt til Kristian Agerbo sagde Ole Birk Olesen på debatmødet: ”Kan du indrømme det i dag?”.

Vi gjorde det forkert
”Uber kom helt sikkert ind på det danske marked på en forkert måde, og i fremtiden bliver det anderledes. Det er helt klart. Så meget kan jeg sige. Vi skal selvfølgelig også indberette chaufførernes indtjening til Skat ligesom taxibranchen”.

Trine Wollenberg opfordrede Kristian Agerbo til at sige undskyld til ministeren, fordi Uber havde fremstillet ministeren i et dårligt lys. Den direkte opfordring valgte Kristian Agerbo ikke at efterkomme, idet han hurtigt ledte snakken ind på den generelle situation med efterspørgsel og udbud på markedet for persontransport i Danmark.