20.03.2023

Busterminal: Det går ud over passagererne, hvis den først tages i brug i 2024

Dansk PersonTransport mener ikke, det bør være nødvendigt at udskyde brugen af den nye busterminal ved Dybbølsbro til sommeren 2024. Tværtimod peger DPT på, at man skal gå efter at tage busterminalen i brug allerede til sommer - også selv om der mangler et IT-system for terminalen.


Vejdirektoratet meddelte torsdag i sidste uge, at Københavns nye busterminal ved Dybbølsbro bliver forsinket til sommeren 2024. Busterminalen står ellers færdig om få måneder med holdepladser, overdækning og terminalbygning. Alligevel anbefaler Vejdirektoratet og Movia, at terminalen først tages i brug til næste sommer, da der ikke er kommet nogle bud på udviklingen af et intelligent trafikstyringssystem for terminalen, som Vejdirektoratet har haft i udbud.

Formålet med trafikstyringssystemet er at sænke driftsomkostningerne for busterminalen og sikre kortere ventetider. Det er anden gang, at Vejdirektoratet har forsøgt sig med et udbud på området uden held, og nu vil man forsøge for tredje gang at få nogen til at byde på opgaven.

Dansk PersonTransport mener, at Vejdirektoratets udbud ikke behøver forsinke brugen af busterminalen, som står tæt på færdig.

Det kan ikke være rigtigt, at buspassagererne nu skal vente et år ekstra på et udbud, hvor der jo er – hvis vi skal være realistiske – en indbygget risiko for yderligere forsinkelser. Samtidig skal buspassagererne finde sig i de helt uacceptable forhold, der i øjeblikket er med ind- og udstigninger i Ingerslevgade. Det kan Københavns Kommune ikke være tjent med, så vi foreslår i stedet, at vi i fællesskab finder en løsning, så busterminalen kan tages i brug allerede til sommer, siger Lasse Repsholt, Sektorchef i Dansk PersonTransport.

Konkret foreslår Dansk PersonTransport, at der udvikles en midlertidig driftsmodel, hvor Københavns Kommune, Vejdirektoratet, Movia og busoperatørerne sætter sig sammen og findes konkrete løsninger på de udfordringer, som et manglende trafikstyringssystem giver. Det vil kræve lidt ekstra af de busoperatører, som kommer til at bruge busterminalen, men det er de også villige til, ifølge Dansk PersonTransport.

De store fjernbusoperatører, der benytter Ingerslevsgade – Flixbus, Kombardo Expressen og Vikingbus er villige til at udvise den nødvendige fleksibilitet, så driften af busterminalen kan foregå økonomisk og trafikalt forsvarligt allerede nu til sommer. Det kan være ved at have ekstra personale til stede på terminalen, så der ikke bliver udfordringer med trafiksikkerheden. Det vil være en langt bedre løsning for både virksomhederne og københavnerne end det nuværende kaos i Ingerslevgade, siger Lasse Repsholt.

Se et indslag fra TV2 Kosmopol med Lasse Repsholt om problemstillingen her.