30.07.2020

Bus- og lastbiljournalistikkens Grand Old Man er død

Tidligere bus- og lastbilskribent, automobilkonsulent, syns- og skønsmand med mere, Ivan Stjernqvist, døde mandag 27. juli efter længere tids sygdom. Han blev 82 år.


I mere end 25 år bidrog Ivan Stjernqvist med tekniske busartikler af høj kvalitet til det daværende Busmagasinet fra Danske Busvognmænd. Ivan var blandt de første medlemmer af den internationale ”Bus & Coach of the Year”-jury i starten af 1990’erne, der hvert år på skift kårer hhv. Bus of the Year og Coach of the Year efter en grundig gruppetest af årets kandidater.

 

Med en baggrund som mekaniker og senere adskillige tekniske jobs og salgsjobs tilegnede Ivan sig en meget stor, teknisk viden på køretøjsområdet. I 1984 etablerede han selvstændig virksomhed som syns- og skønsmand samt vurderingsmand og supplerede dette med skribentvirksomhed om busser og lastbiler for forskellige fagblade i Skandinavien. Ivan var især interesseret i ny teknologi på køretøjsområdet, og han havde som få af sine kolleger en enestående teknisk forståelse. Det gav ham direkte adgang til mange af bus- og lastbilproducenternes tekniske afdelinger, hvor han var en velkommen gæst takket være sin store viden og nysgerrighed. Trods sit kompromisløse fokus på tekniske detaljer og foragt for fejl og unøjagtigheder var Ivan en meget omgængelig, vellidt og respekteret mand overalt i branchen både blandt kolleger og repræsentanter for bus- og lastbilforhandlere, importører, producenter m.fl.

 

Sin store viden omsatte han til hundredvis af tekniske artikler, hvoraf mange blev oversat til andre sprog og bragt i fagblade over hele Europa. Ivan var aktiv busskribent for Busmagasinet frem til 2016, hvor han i en alder af 78 år overdrog medlemskabet af den internationale ”Bus & Coach of the Year”-jury til journalist Mikael Friis, der nu leverer tekniske artikler til Busmagasinets efterfølger, Mobilitet.

Ivan boede i mange år og frem til sin død i Frederikssund. Han efterlader sig tre børn fra et tidligere ægteskab og flere børnebørn samt hustruen Annemette.

 

Tid og sted for Ivan Stjernqvists bisættelse er endnu ikke meldt ud af familien.

 

Mikael Friis, Journalist og oversætter