brintbus

|20.04.2020

Brintbusser som forsøg i kollektiv transport i Nordjylland

Region Nordjyllands forsøg med tre brintbusser starter på mandag som en del af et større forsøg i hele EU


Mandag sættes der fut i tre, nye brintbusser i Nordjylland.
De tre busser sættes i drift hos Nordjyllands Trafikselskab og skal køre på bestemte byruter i Aalborg og regionbusruter i hele Nordjylland. Brintbusserne forventes at fortsætte i drift selv efter det treårige projekt er afsluttet.

Busserne er en del af et større forsøg under EU-projektet 3Emotion. I alt 29 brintbusser sendes på vejen i flere europæiske byer. Ud over i Aalborg og Nordjylland vil buspassagerer i blandt andet London og Rotterdam få mulighed for at køre med brintbusser. Forsøget skal give et indtryk af, om brintbusser er en teknologi, der kan bruges i den kollektive trafik med et nedsat klimaaftryk.

Men Region Nordjylland noterede, da kontrakten for købet af brintbusserne blev oplyst, at “brintbusser er stadig forholdsvis dyre”, og at de tre brintbusser i Nordjylland dermed hovedsagelig er købt for at skaffe erfaringer.

En brintbus kører på en elektrisk motor, der får sin elektricitet fra en brændselscelle, der benytter brint til at skabe den kemiske reaktion, hvorfra elektriciteten opstår. Busserne er af mærket Van Hool, mens brændselscellerne bliver leveret af den lokale, nordjyske leverandør Ballard. Tankanlægget bliver leveret af danske Green Hydrogen.

Keolis og Arriva

Købet af de tre brintbusser er som nævnt en del af et EU-støttet projekt, hvor Region Nordjylland og Aalborg Kommune i samarbejde med busoperatørerne Arriva og Keolis samt Nordjyllands trafikselskab og virksomheden Cemtec i løbet af projektperioden på tre år skal afprøve brintbusser i drift.

Keolis er med som operatør af den brintbus, der skal køre bybuskørsel i Aalborg: ”Keolis deltager med glæde i forsøget med brintbusser i Nordjylland”, siger adm. direktør i Keolis Peter Lanng Nielsen. ”Et forsøgsprojekt som det nordjyske er den helt rigtige metode til at afprøve nye grønne teknologier. Det er meget vigtigt, at alle parter i den kollektive trafik arbejder tæt sammen om den grønne omstilling. Keolis’ rolle som operatør er at stå for driften, og vi kan bidrage med vigtige informationer til forsøget. Det er bl.a., hvordan en brintbus kan integreres i busdriften, og hvordan chaufførerne vurderer bussens køreegenskaber.”

Pil til linksLæs mere her: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12085711/nordjyske-brintbusser-ser-dagens-lys-i-kollektiv-transport/