Selvkørende busser i Aalborg
Det første selvkørende forsøgsprojekt med en bus på dansk vej har nu fået den endelige godkendelse fra transportministeren. Borgerne i Aalborg Øst kan forvente at kunne hoppe på bussen om et par måneder, når kortlægning af ruten og tests er gennemført.
05 december 2019

Vejdirektoratet har i dag givet tilladelse til forsøget med selvkørende busser i Aalborg Øst. Aalborg Kommune står i spidsen for pilotprojektet og har set frem til, at der kom grønt lys fra myndighederne til forsøgsprojektet i Aalborg Øst.

Bussens rute er på 2,1 km med 10 stoppesteder på Astrupstien, Aalborg Øst og har en kapacitet på op til 11 passagerer. Busserne er 100 procent eldrevne og lader op i en garage knyttet til ruten. De er desuden selvkørende og navigerer ved hjælp af en række sensorer og LiDAR-teknologi.

Virksomheden Holo er nu den første og eneste virksomhed, som har fået tilladelse til at køre med autonome køretøjer i Danmark. Administrerende direktør Peter Sorgenfrei siger:

“For os er det en kæmpe milepæl, vi har nået i dag. Det er ikke første gang, vi ruller ud i blandet trafik med vores selvkørende busser. Men det er første gang, vi gør det på dansk jord. Som dansk virksomhed er det noget helt særligt nu også at få mulighed for at vise fordelene ved selvkørende løsninger herhjemme i Danmark.”

Holo har allerede ansat et hold operatører til at stå for den daglige drift i Aalborg Øst, og mens operatørerne venter på at komme i sving i deres lokalområde, har de opnået solid driftserfaring som udsendte i Holos andre pilotprojekter i Sverige, Norge, Finland og Estland. Her har de samlet set arbejdet over 2.300 timer i og omkring de selvkørende busser.