Har du husket lyset?
En ny kampagne skal få bilister til at tænde lyset bag på bilen, når det er lygtetændingstid, for de slukkede baglygter skaber farlige situationer i trafikken.
21 november 2019

En ny kampagne skal få bilister til at tænde lyset bag på bilen, når det er lygtetændingstid, for de slukkede baglygter skaber farlige situationer i trafikken.

Seks ud af ti danskere siger, at de har oplevet at møde biler, som kører rundt uden lys i baglygterne. I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2019, siger 13 procent, at de har været involveret i en kritisk situation og for eksempel måtte bremse hårdt op eller undvige, da en anden bil ikke havde lys i baglygterne.

Det vil transportministeren, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik nu gøre noget ved med en ny kampagne.

”Det er afgørende, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Derfor ser jeg også med stor alvor på, at så mange bilister ikke har lys i baglygterne. Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken. Det er derfor meget positivt, at Rådet for Sikker Trafik nu gør en ekstra indsats for at sætte fokus på problemet, og jeg håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden vintermørket for alvor rammer os,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

Reglerne for typegodkendelse af biler er løbende blevet ændret. Da kravet om automatisk lygtetænding er af nyere dato, er ikke alle biler udstyret med baglygter, der tænder automatisk.

”Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset,” siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd og fakta om lys på bilen

  1. Hvornår skal der være lys i baglygterne
    Der skal være lys foran på bilen hele døgnet. Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.eks. når det regner, sner eller er tåget.
  2. Hvordan tjekker du om baglygterne tænder automatisk
    Hvis du er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan du starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne. Er de ikke tændt, og er det lygtetændingstid, skal du manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der lys både foran og bag på bilen.

Se mere på www.sikkertrafik.dk/baglygter